lørdag 9. oktober 2010

"Nå hiver vi deg på benken"

På tordagen var jeg hos Dr Vedeler på Ringvoll Klinikken. Jeg kom akkurat i tide, men måtte løpe litt siden jeg klarte å gå inn i den riktige bygningen, men på feil side.

Jeg ble ropt opp og ført inn på kontoret til legen, og vi snakket litt frem og tilbake. Han ba meg så om kle av meg på underkroppen og klatre opp på benken. Her undersøkte han kneet mitt. Og sa det at det ifølge bildene kunne tyde på at det kunne være problemer med den ytre menisken i kneet mitt. Men som han fant ut under undersøkelsen, så er det tydeligvis problemer med den indre. Var kanskje ikke så vanskelig å skjønne det, når han klemmer inn tommelen sin på menisken min og jeg ligger der å vrir meg i smerte.

However..
Siden bildene ikke viste noe, så ville han gå inn å se. For som han sa det: Det må være en underliggende grunn til at du har vondt, og det er ikke alltid bildene kan vise sånt. Så vi må gå inn og se. Finner vi noe, fikser vi det på veien.

Så nå har jeg altså time til operasjon... Neste fredag.. Den 15 oktober.. Og sitter med en generell og en spesifikk orientering her, med do's and dont's. Hør her:

# Klokken 09.00, oppmøte 08.30
# Dusje og vaske håret på morgenen den 15, ikle rent tøy og helst en vid bukse med tanke på hevelse og bandasjer på kneet.
# Fjerne neglelakk, ingen sminke, hudkrem eller parfyme og ingen smykker.
# Fastende. Ikke spise, røyke, bruke tyggegummi eller pastiller de siste 6 timene før operasjon.
# Kan drikke vann, kaffe og juice uten fruktkjøtt inntil 2 timer(07.00) før operasjon.
# 2 timer før operasjon(07.00) skal jeg innta 2 Voltaren tabletter à 50 mg med vann og 3 paracet brusetabletter à 500 mg.
# Voltaren skal jeg fortsette med i 4 dager etter operasjon, Pinex Forte kan også brukes etter operasjon, hvis jeg  har smerter.

Også skal jeg sitere direkte fra Kort orientering om meniskoperasjoner:
"Du skal nå til artoskopisk kirurgi i kneet(kikkhulls operasjon) ved Ringvoll Klinikken. Inngrepet vil bli utført av spesialister og på området rutinerte kirurger.

Inngrepet foregår nesten alltid i narkose, men kan også etter avtale gjøres i lokalanestesi(ved et inngrep i lokalbedøvelse vil du ikke sovne eller få noen form for lammelse under inngrepet. Du vil kjenne berøring under operasjonen, men ingen smerter.)

Etter mottagelsen vil du kle av deg alt unntatt undertøyet.
Inne på operasjonsbordet vil beinet ditt bli vasket kirurgisk/desinfisert av operasjonssykepleier og pakket inn i sterilt papir Keddet du skal operere vil i tillegg til narkose, bli bedøvet med lokalbedøvelse(sprøytestikk).
Operasjonen kan somregel fotograferes(inne i leddet) slik at du kan få dette med på en CD plate.(Kr 100,-)
Etter operasjonen blir du liggende ca 1 klokketime under overvåkning og du får etter dette en avsluttende samtale, evt litt mat og de nødvendige papirer av kirurgen før du reiser hjem. Du bruker etter operasjonen medisiner som avtalt.

Hele prosessen fra du kommer til du reiser hjem igjen, tar ca 2-3 timer.

De fleste vil trenge rehabilitering etter et slikt inngrep. Dette programmet kan man instrueres i av fysioterapeut og man får evt med rekvisisjon for dette. Bestill gjerne time hos fysioterapeut i forkant av operasjonen slik at du kommer raskt i gang, helst innen 1 uke etter operasjonen. Får du ergometersykkel kan du trene på denne og trenger således ikke fysioterapi.
Vi anbefaler at du ligger med benet opp("sofatilværelse") i 3-4 dager etter operasjonen.
Den første uken kan du avlaste til 20 kg vektbæring(i krykker) dersom du har smerter og stor hevelse i leddet. Fra operasjonsdagen kan du jobbe med det strake beinløftet som du holder i 10-15 sekunder og gjentar mange hundre gangen om dagen.
Den første uken må du holde sårene tørre. Ikke dusje mot sårene før det har gått en uke.
Bytt bandasje 3-4 dager etter operasjonen. Nye bandasjer(plasterbandasjer) fås på apoteket og bør ikke være større enn frimerker. Elastisk bind kan gjerne brukes på dagtid den første tiden så lenge det er hevelse i leddet.

Lykke til!"

Folk jeg har snakket med, anbefaler meg å skaffe meg pasientdrosje både til og fra operasjonen, pga mengden smertestillende jeg kommer til å ha i systemet. Siden verken jeg eller noen andre vet hvordan jeg kommer til å reagere på å ha denne mengden "dop" i systemet mitt, tror jeg at jeg for sikkerhetsskyld bestiller drosje begge veier. Vil ikke ha noe av at jeg surrer rundt i Oslo, når jeg egentlig skulle vært under kniven.

Også kommer det selvsagt til selve operasjonen. Her har jeg valget om å være våken, så jeg får med meg alt eller om jeg vil sove forbi hele greia. Og her er det mange pro's and con's. Vil jeg virkelig se på dette inngrepet? Vil jeg få med meg skalpellen? Vil jeg få med meg at de går inn og ser...? Vil jeg se innsiden av mitt egen kne? Det kan finnes en sjanse for at jeg faktisk finner dette så kvalmende at jeg spyr.

Men igjen... Vil jeg virkelig gå glipp av hva de eventuelt kan finne..?

Litt delt her ja...

Jaja, jeg gleder meg til denne operasjonen. Samtidig som jeg gruer meg... Noe helt hinsides..

2 kommentarer:

  1. Iiiiiiikkkkk.....

    Aldri lett med operasjoner, godt du får bruke voltaren og pinex forte og jeg ønsker deg lykke til med operasjonen og ikke minst ettertida med helbredelsen :)

    *Klem fra Dante*

    SvarSlett
  2. Hold deg våken og dopa ;)

    Blod og gørr er alltid festlig og en oppdagelsestur i egen kropp skal man jo ikke takke nei til? Iallefall ikke når der er kompetente "guider" med på lasset :)

    SvarSlett

Du er velkommen til å kommentere innleggene, husk på at det du skriver skal du stå ansvarlig for. Trusler, hets, trakassering og annet står jeg helt fritt til å slette/ikke publisere og ta videre med politiet.